Iedereen is wel eens moe. Iedereen herkent de lekkere moeheid na een sportieve prestatie of hard werken. Dit is een heel normaal verschijnsel. De vervelende vermoeidheid in tijden van te veel stress of ziekte wordt ook door veel mensen wel herkend. Vermoeidheid is tenslotte een verschijnsel van deze tijd. Ruim een kwart van de bevolking is moe en twintig procent al langer dan een half jaar. Een derde van de werkende bevolking vindt het tempo waarin zij moet werken te hoog. Hierbij komt ook dat onze slaaptijd in honderd jaar is teruggegaan van tien naar zeven uur per nacht.

Deze stijgende vermoeidheidsklachten zijn verontrustend en het is niet onwaarschijnlijk dat vermoeidheidsklachten over korte tijd het hoogste percentage arbeidsongeschikten zullen veroorzaken. De Westerse maatschappij stelt steeds hogere eisen en mensen willen voldoen aan het beeld dat hoort bij een productief leven. Onderzoeken brengen vaak geen oorzaak aan het licht en artsen lijken niet te weten hoe zij deze vermoeidheidsklachten het beste aan kunnen pakken. “Moe is moe” wordt vaak gedacht.


Extreme vermoeidheid betekent aantoonbaar minder energie hebben en daardoor snel oververmoeid raken. Het onderscheidt zich van normale vermoeidheid door een aantal kenmerken:
- Lichamelijke vermoeidheid die er plotseling is en meestal niet in verhouding staat tot de
inspanning
- Cognitieve vermoeidheid: stoornissen van concentratievermogen en geheugen
- Emotionele vermoeidheid: emotioneel instabiel en/of snel geïrriteerd
- Verminderde interesse en/of motivatie

De beschrijvingen van de vermoeidheidsklachten van patiënten met ME (chronisch vermoeidheidssyndroom) komen voor een groot deel overeen met de beschrijvingen van vermoeidheidsklachten door een ex-kankerpatiënt. ME patiënten hebben in de periode dat zij zich nauwelijks overeind kunnen houden van vermoeidheid een gevoel van krachteloosheid in de spieren. Geestelijke of lichamelijke activiteit is dan nauwelijks mogelijk. Ook kan een chronisch vermoeide patiënt last hebben van neerslachtige buien en vaak wordt hij of zij ten onrechte als depressief bestempeld.

Overspannenheid, overwerkt zijn of een burn-out hebben, zijn meestal het gevolg van overbelasting, te lang te hard werken, veelvuldige confrontatie met agressie of geweld, maar ook van je ondergewaardeerd voelen, bijvoorbeeld in je werk. De stijl van leiding geven of het onvermogen van een leidinggevende te delegeren en te organiseren zijn veel gehoorde klachten binnen deze groep patiënten. Een van de eerste symptomen zijn dat zij vaak een heel weekend nodig hebben om bij te komen van een week werken. Daarnaast worden prikkelbaarheid, vermoeidheid, emotioneel labiel, hoofdpijn, angst, slapeloosheid, duizeligheid, gejaagdheid, maar ook rug-, nek-, maag- en darmklachten genoemd. Uiteindelijk ontwikkelen deze mensen een negatieve houding ten opzichte van hun werk.

In de Chinese Geneeskunde is Lever Qi stagnatie de meest voorkomende veroorzaker van chronische vermoeidheid. De Lever is een generaal in het reguleren van Qi mechanismen, voornamelijk in het reguleren van;
- Qi bewegingen
- de zeven emoties
- Qi, Xue (bloed) en Yin Ye (vloeistof) balans
Lever Qi stagnatie kan veel symptomen geven, zoals; fysieke en mentale vermoeidheid, hoofdpijnen, irritatie en depressie, spierpijn, drukkend gevoel op de borst, afwisselend losse ontlasting en constipatie, prikkelbaar darmsyndroom, bittere smaak in de mond enz.
Alle soorten van langdurige stress veroorzaakt Lever Qi stagnatie. In het begin kan de Lever het nog wel reguleren, maar hoe langer de stress aanhoudt zal de hevige stagnatie uitputting veroorzaken en de vermoeidheid is dan een feit. Klinische onderzoeken hebben aangetoond dat veel chronisch vermoeide patiënten een achtergrond hebben van langdurige emotionele stress.

Andere oorzaken volgens de Chinese Geneeskunde die chronische vermoeidheid geven zijn onder andere;
- Milt Leegte; vermoeidheid, mentale lusteloosheid, slechte eetlust, koude armen en benen,
diarree
- Damp/Slijm obstructie door slechte Milt functie; vermoeidheid,gezwollen lymfeklieren,
overgewicht, zwaar gevoel in het lichaam
- Hitte toxiciteit door virale infectie, traumatische gebeurtenis of langdurige verkeerde
levensstijl; pijn in het hele lichaam, pijnlijke spieren en gewrichten, zere keel, gezwollen
lymfeklieren rond de nek en hals, opvliegers
- Nier Leegte; vermoeidheid, zere benen, lage rugpijn, zwakke knieën, het koud hebben,
ochtend diarree, veelvuldig plassen, kortademig bij inspanning

Met deze identificatie van patronen is het duidelijk dat in de Chinese Geneeskunde verschillende vormen van vermoeidheid te verklaren zijn. Het effect van de behandelingen is afhankelijk van de Chinese diagnose. Tijdens het proces van de behandelingen zullen normaal gesproken de symptomen verbeteren bij 70% tot 80% van de patiënten in de eerste 1 - 2 maanden. De overgebleven 20% tot 30% heeft nog eens 1 - 2 maanden nodig voordat de klachten zijn verdwenen. Over het algemeen kan men stellen dat de meeste mensen na 3 maanden van de chronische vermoeidheid verlost zullen zijn.