Chronische vermoeidheid en acupunctuur

01-11-2017
 


Iedereen is wel eens moe. Iedereen herkent de lekkere moeheid na een sportieve prestatie of hard werken. Dit is een heel normaal verschijnsel. De vervelende vermoeidheid in tijden van te veel stress of ziekte wordt ook door veel mensen wel herkend. Vermoeidheid is tenslotte een verschijnsel van deze tijd. Ruim een kwart van de bevolking is moe en twintig procent al langer dan een half jaar. Een derde van de werkende bevolking vindt het tempo waarin zij moet werken te hoog. Hierbij komt ook dat onze slaaptijd in honderd jaar is teruggegaan van tien naar zeven uur per nacht.

Deze stijgende vermoeidheidsklachten zijn verontrustend en het is niet onwaarschijnlijk dat vermoeidheidsklachten over korte tijd het hoogste percentage arbeidsongeschikten zullen veroorzaken. De Westerse maatschappij stelt steeds hogere eisen en mensen willen voldoen aan het beeld dat hoort bij een productief leven. Onderzoeken brengen vaak geen oorzaak aan het licht en artsen lijken niet te weten hoe zij deze vermoeidheidsklachten het beste aan kunnen pakken. “Moe is moe” wordt vaak gedacht.

Extreme vermoeidheid betekent aantoonbaar minder energie hebben en daardoor snel oververmoeid raken. Het onderscheidt zich van normale vermoeidheid door een aantal kenmerken:
- Lichamelijke vermoeidheid die er plotseling is en meestal niet in verhouding staat tot de
inspanning
- Cognitieve vermoeidheid: stoornissen van concentratievermogen en geheugen
- Emotionele vermoeidheid: emotioneel instabiel en/of snel geïrriteerd
- Verminderde interesse en/of motivatie

De beschrijvingen van de vermoeidheidsklachten van patiënten met ME (chronisch vermoeidheidssyndroom) komen voor een groot deel overeen met de beschrijvingen van vermoeidheidsklachten door een ex-kankerpatiënt. ME patiënten hebben in de periode dat zij zich nauwelijks overeind kunnen houden van vermoeidheid een gevoel van krachteloosheid in de spieren. Geestelijke of lichamelijke activiteit is dan nauwelijks mogelijk. Ook kan een chronisch vermoeide patiënt last hebben van neerslachtige buien en vaak wordt hij of zij ten onrechte als depressief bestempeld.

Overspannenheid, overwerkt zijn of een burn-out hebben, zijn meestal het gevolg van overbelasting, te lang te hard werken, veelvuldige confrontatie met agressie of geweld, maar ook van je ondergewaardeerd voelen, bijvoorbeeld in je werk. De stijl van leiding geven of het onvermogen van een leidinggevende te delegeren en te organiseren zijn veel gehoorde klachten binnen deze groep patiënten. Een van de eerste symptomen zijn dat zij vaak een heel weekend nodig hebben om bij te komen van een week werken. Daarnaast worden prikkelbaarheid, vermoeidheid, emotioneel labiel, hoofdpijn, angst, slapeloosheid, duizeligheid, gejaagdheid, maar ook rug-, nek-, maag- en darmklachten genoemd. Uiteindelijk ontwikkelen deze mensen een negatieve houding ten opzichte van hun werk.

In de Chinese Geneeskunde is Lever Qi stagnatie de meest voorkomende veroorzaker van chronische vermoeidheid. De Lever is een generaal in het reguleren van Qi mechanismen, voornamelijk in het reguleren van;
- Qi bewegingen
- de zeven emoties
- Qi, Xue (bloed) en Yin Ye (vloeistof) balans
Lever Qi stagnatie kan veel symptomen geven, zoals; fysieke en mentale vermoeidheid, hoofdpijnen, irritatie en depressie, spierpijn, drukkend gevoel op de borst, afwisselend losse ontlasting en constipatie, prikkelbaar darmsyndroom, bittere smaak in de mond enz.
Alle soorten van langdurige stress veroorzaakt Lever Qi stagnatie. In het begin kan de Lever het nog wel reguleren, maar hoe langer de stress aanhoudt zal de hevige stagnatie uitputting veroorzaken en de vermoeidheid is dan een feit. Klinische onderzoeken hebben aangetoond dat veel chronisch vermoeide patiënten een achtergrond hebben van langdurige emotionele stress.

Andere oorzaken volgens de Chinese Geneeskunde die chronische vermoeidheid geven zijn onder andere;
- Milt Leegte; vermoeidheid, mentale lusteloosheid, slechte eetlust, koude armen en benen,
diarree
- Damp/Slijm obstructie door slechte Milt functie; vermoeidheid,gezwollen lymfeklieren,
overgewicht, zwaar gevoel in het lichaam
- Hitte toxiciteit door virale infectie, traumatische gebeurtenis of langdurige verkeerde
levensstijl; pijn in het hele lichaam, pijnlijke spieren en gewrichten, zere keel, gezwollen
lymfeklieren rond de nek en hals, opvliegers
- Nier Leegte; vermoeidheid, zere benen, lage rugpijn, zwakke knieën, het koud hebben,
ochtend diarree, veelvuldig plassen, kortademig bij inspanning

Met deze identificatie van patronen is het duidelijk dat in de Chinese Geneeskunde verschillende vormen van vermoeidheid te verklaren zijn. Het effect van de behandelingen is afhankelijk van de Chinese diagnose. Tijdens het proces van de behandelingen zullen normaal gesproken de symptomen verbeteren bij 70% tot 80% van de patiënten in de eerste 1 - 2 maanden. De overgebleven 20% tot 30% heeft nog eens 1 - 2 maanden nodig voordat de klachten zijn verdwenen. Over het algemeen kan men stellen dat de meeste mensen na 3 maanden van de chronische vermoeidheid verlost zullen zijn.Lunchgerecht met pompoen en feta

22-09-2016
 


De herfst is in aantocht en dan is pompoen altijd weer een heerlijke groente om de lekkerste gerechten mee te maken. Hier een lunchgerecht met geroosterde pompoen en ahornsiroop. Door het roosteren krijgen de pompoen en de ahornsiroop een intense smaak dat heel goed combineert met de hartige feta kaas. Mocht je het op kunnen brengen om niet alles in een keer op te eten, kun je de rest in een afgesloten bakje in de koelkast tot de volgende dag bewaren. Volgens de Chinese voedingsleer is dit gerecht verwarmend, Milt voedend en Qi versterkend.


½ pompoen
1 el olijfolie
1 el ahornsiroop
snuf kaneel
snuf paprikapoeder
zwarte peper uit de molen
snuf zeezout
stukje feta kaas
1 el walnoten en/of pompoenpitten
zoutvlokken

Oven voorverwarmen op 220 graden. Snijd de pompoen doormidden en verwijder de draden en de pitten. Snijd de pompoen in parten en snijd deze nog een keer doormidden. Doe de stukken in een kom en voeg de olijfolie, ahornsiroop, kaneel, zwarte peper, zeezout en paprikapoeder toe. Meng alles goed door elkaar en leg de pompoenstukken op de bakplaat. In ongeveer 20-25 minuten in de oven gaar roosteren. Ondertussen eventueel de pompoenpitten in een droge koekenpan kort roosteren. De pompoen licht af laten koelen en in gewenste stukken snijden. In een schaal leggen en licht bestrooien met de zoutvlokken. Daarna de in stukjes gehakte walnoten en/of pompoenpitten en de feta kaas toevoegen.

Voor de liefhebbers kan er ook nog een handje rucola sla aan toegevoegd worden. Dan nog licht besprenkelen met een paar drupjes walnootolie en een paar druppels vers citroensap. Dan is het wel minder verwarmend.


Multiple Sclerose en schedelacupunctuur

29-06-2016
 

In Nederland lijden ongeveer 10.000 mensen aan de ziekte Multiple Sclerose. De ziekte openbaart zich meestal tussen de 20 en 40 jaar en komt vaker bij vrouwen dan bij mannen voor. MS is van invloed op de mogelijkheid van de zenuwcellen in de hersenen en het ruggenmerg om effectief met elkaar te kunnen communiceren. Myeline vormt een isolatielaag rondom de zenuwen in het centraal zenuwstelsel (witte stof). Deze laag zorgt ervoor dat zenuwen prikkels snel en efficiënt door worden gegeven. Bepaalde steuncellen in de hersenen, de oligodendrocyten zijn verantwoordelijk voor de aanmaak van myeline. Bij MS is er sprake van een verminderd aantal oligodendrocyten. Doordat het immuunsysteem bij de ziekte een abnormaal sterke reactie op myeline heeft en hierdoor wordt afgebroken, raakt deze isolatielaag dus beschadigd. De zenuwen kunnen de prikkels niet meer goed doorgeven. Ook de zenuwcellen zelf (grijze stof) kunnen beschadigd raken en zijn tijdelijke of meer permanente uitvalsverschijnselen mogelijk. De cellen in het centrale zenuwstelsel proberen de schade aan de myelinelaag te herstellen. In het begin van de ziekte lukt het nog wel om myeline aan te maken, maar na enige tijd raken deze cellen uitgeput. Er ontstaan op verschillende plaatsen (multiple) littekens of “plaques” die hard aanvoelen (sclerose).In de reguliere geneeskunde is genezing niet mogelijk. Behandeling bestaat uit medicatie als Prednison om een aanval van MS te kunnen verzachten. Corticosteroïden (Prednison) kunnen veel bijwerkingen veroorzaken zoals grotere gevoeligheid voor infectie, diabetes, gewichtstoename, osteoporose en zweren. De oorzaak van MS is onbekend maar er zijn theorieën dat het genetisch bepaald kan zijn, door vaccinaties en/of infecties, Epstein-Barr virus (ziekte van Pfeiffer) roken en vitamine D gebrek.

Symptomen van MS zijn onder andere; gevoelloosheid, tintelingen of spasmen van het lichaam of gezicht, vermoeidheid, spierzwakte, tremoren, problemen met de balans v.h. lichaam, darmproblemen als diarree of constipatie, verlies van darm- en blaasfunctie, visuele problemen, chronische pijnen, ongecontroleerde bewegingen van de benen, seksuele problemen. Mentaal; moeilijk kunnen focussen of concentratieproblemen, problemen met het geheugen, depressie, paranoia, psychoses, milde dementie, plotselinge hevige emotionele buien. De meeste patiënten kunnen een veeleisend levensritme niet volhouden. Zij zijn vaak eerder vermoeid en hebben vaker last van stress. De stress wordt veroorzaakt omdat de omgeving in “goede” tijden niet in de gaten heeft wat de ziekte MS met hen doet. Patiënten voelen zich vaak verplicht om hierover tekst en uitleg te geven. Met name in de werkomgeving komt dit regelmatig voor. Maar ook wel in het gewone sociale leven voelen zij zich geneigd om uit te leggen wat er aan de hand is. Vooral wanneer de ziekte nog niet zo lang daarvoor voor het eerst zich geopenbaard heeft. Want er is immers toch niets aan hen te zien? Maar ook voor henzelf is het moeilijk om te bepalen waar hun grenzen liggen, zeker in het beginstadium. Grote vermoeidheid, het gevoel onder druk te staan, blootstelling aan hoge temperaturen zoals zon, sauna, hete baden, griep en koorts kunnen een aanval doen uitlokken. Daarom is het verstandig om de levensstijl aan te passen en zoveel mogelijk aangepast te bewegen zoals wandelen, fietsen, zwemmen, fysiotherapie etc. Ook ontspanningsoefeningen zoals yoga, Tai-Chi en Qigong zijn aan te bevelen. Zij reduceren het stress level en houden de spieren soepel. Een aangepast dieet kan hierbij van groot belang zijn, zoals bijvoorbeeld een glutenvrij dieet. Hiervan is gebleken dat dit een gunstig effect heeft op de ziekte.

Behandeling met schedelacupunctuur en Traditionele Chinese Geneeswijze.
Een aantal jaren geleden heb ik de cursus schedelacupunctuur gevolgd van een Canadese arts die al jarenlang in China woont en werkt. Zij is verbonden aan een kliniek voor neurologische aandoeningen in Beijing. Daar worden behandelingen met schedelacupunctuur gegeven bij patiënten met neurologische aandoeningen zoals bijvoorbeeld de ziekte van Parkinson, Multiple Sclerose, ziekte van Menière, aangezichtsverlamming, afasie, verlammingsverschijnselen na beroerte of hersenbloeding. Er zijn diverse vormen van schedelacupunctuur. De vorm die ik geleerd heb en in mijn praktijk toepas in combinatie met klassieke acupunctuur, wordt het meeste gebruikt in de Chinese ziekenhuizen. Gebaseerd op wetenschappelijke onderzoeken is de internationale norm voor schedelacupunctuur in 1984 door de WHO aangenomen. Bij schedelacupunctuur zet je naaldjes op het hoofd op het aangedane gebied. De aanhechtingen van de schedel stimuleren hierbij de onderliggende zenuwuiteinden. Bijvoorbeeld bij pijn of gevoelloosheid worden onder andere de motorische en sensorische lijnen aangeprikt. Hierbij worden altijd de naalden op de tegenovergestelde hersenhelft gezet omdat de rechter hersenhelft de linkerzijde van het lichaam aanstuurt en de linker hersenhelft de rechterzijde. Dus als voorbeeld bij een patiënt met problemen aan de linkerzijde van het lichaam worden de naalden op het hoofd aan de rechterkant op de motorische en de sensorische lijn van de hersenen gezet. De gehele (motorische en sensorische) lijn kan aangeprikt worden wanneer er sprake is van problemen aan de armen en de benen. Dit kan zijn bij klachten als gevoelloosheid, tintelingen, krachtverlies etc.

Differentiatie Chinese Geneeswijze;
Er zijn voor Multiple Sclerose in de Chinese Geneeswijze meerdere patronen mogelijk. Maar de belangrijkste 5 zijn onderstaande, met daarbij een aantal bijbehorende symptomen;
Blokkade van Slijm Hitte – Sensatie van Hitte in de ledematen, het zwaar aanvoelen en zwakte van de ledematen, afasie, droge mond zonder te willen drinken.
Exces van Damp Hitte – Zwakte, gevoelloosheid en atrofie van de ledematen, oedeem, pijnlijk gevoel tijdens het plassen, constipatie.
Stagnatie van Qi en Bloed – Atrofie en/of gevoelloosheid van de ledematen, spierpijn.
Lever en Nier Leegte – zwakte en/of atrofie van de ledematen, pijnlijke onderrug, moeite met langdurig zitten, slecht zien of blindheid, tinnitus, doofheid.
Qi en Bloed Leegte – geen energie, coma, mentale verwardheid, dof gelaat, moeilijk om te bewegen of te lopen, wazig zicht, paarse lippen en tong.

Zoals eerder aangegeven wordt er naast de schedelacupunctuur ook klassieke acupunctuur toegepast. Dit is noodzakelijk om het onderliggende patroon aan te pakken samen met het versterken van het immuunsysteem. Hoewel MS een ongeneeslijke ziekte is, kan schedelacupunctuur een belangrijk behandelprotocol vormen. De symptomen van de ziekte zullen aanzienlijk minder worden, de aanvallen worden minder, de progressie van het ziekteverloop wordt teruggebracht en de kwaliteit van leven wordt hierdoor sterk verbeterd. Door het stimuleren van de aangedane gebieden van het centrale zenuwstelsel op het hoofd laat schedelacupunctuur meer en betere effectieve resultaten zien dan bij alleen de klassieke acupunctuur. Studies hebben aangetoond dat 87% van de patiënten al na één behandeling met schedelacupunctuur onmiddellijke verbeteringen ten aanzien van de klachten lieten zien. Ook lieten de studies* zien dat schedelacupunctuur voor Multiple Sclerose patiënten minder duur, effectiever, veiliger en minder bijwerkingen veroorzaakt dan bij de behandeling voor MS volgens de Westerse Geneeskunde met geneesmiddelen.

*Ref; Acupuncture Today, April 2008, Vol.09, Issue 04


De Lente en allergieën

28-03-2016
 

Volgens onze kalender begint de lente op 21 maart. Maar als je goed om je heen kijkt zie je dat de lente al veel eerder begint. De bloemknoppen staan al in februari op springen en de vogels zijn druk in de weer. In werkelijkheid is de lente voor 21 maart al 36 dagen bezig. Dit zelfde geldt voor de zomer, de herfst en de winter. Veel voorkomende klachten in de Lente is de voorjaarsmoeheid en de hooikoorts. Hieronder beschrijf ik wat je kunt doen om deze klachten te verminderen.

In de lenteperiode stijgt de Yang energie die zich in de aarde had teruggetrokken weer langzaam naar boven. Dit is de periode van groei en ontwikkeling. Het daarbij behorende element binnen de TCM is het element Hout. In de lente ontstaat nieuw leven, niet alleen in het dierenrijk, maar ook in het plantenrijk. Wij als mens voelen het ook en hebben weer zin om nieuwe dingen te ondernemen en de lente is daar uitermate geschikt voor. De plannen die we bedacht hebben in de winter (Water element) voeren we uit in de lente. De Lever en de Galblaas vallen onder het element Hout en horen volgens de vijf elementen theorie bij de lenteperiode. Het is ook tijd voor de grote schoonmaak, een mooie tijd om gewicht te verliezen en weer nieuwe energie op te doen. De voorjaarsschoonmaak is er dus niet alleen in ons huis, maar ook in ons lichaam. We kunnen dit doen door de zware winterkost te verminderen en dit vervangen door voorjaarsgroenten en kruiden te eten. Kenmerkende kleur van de lente en het Hout element is groen. Je ziet weer het frisse groen om je heen, de heldergroene bladeren van de bomen en het jonge gras. De natuur biedt ons altijd wat we op dat moment nodig hebben. Zo zie je dat de eerste planten zoals bijvoorbeeld brandnetel, zevenblad en paardenbloem de grote schoonmakers zijn. Van de toppen van de brandnetel, het blad van de paardenbloem en het zevenblad kun je uitstekend thee van zetten. Het reinigt het lichaam en ondersteunt de Lever in het afvoeren van de afvalstoffen. Mocht de uitscheiding hiervan niet goed verlopen, is dit van invloed op alle processen in het lichaam. In de TCM ziet men de Lever als de “generaal in huis”. Wanneer de Lever energie niet soepel stroomt “krijg je ruzie in het land” volgens een Chinees gezegde.Voorjaarsmoeheid wordt veelal veroorzaakt door een opeenstapeling van schadelijke stoffen opgedaan in de Winter. In de Winter eten we doorgaans wat zwaarder te verteren voeding en ook bewegen we meestal wat minder. Maar ook verkeerde voedingsgewoonten kunnen het spijsverteringssysteem te zwaar belasten. De opeenstapeling van deze schadelijke stoffen heet in TCM Damp of Slijm. De Milt is onvoldoende in staat om voeding om te zetten in energie, waardoor er Damp ontstaat. Wanneer bovendien de Lever Qi niet soepel stroomt, blijven de afvalstoffen in de cellen van het bindweefsel en in ons bloed circuleren. Dit kan op den duur gezondheidsproblemen veroorzaken en vaak is dit een van de oorzaken van voorjaarsmoeheid en allergieën. Bij dit proces zijn voornamelijk de organen Longen, Lever, Milt en Maag betrokken.

Ook is er in de Lente vaak sprake van een koude wind buiten en zijn we hier meer vatbaar voor. We moeten wennen aan de veranderende weersomstandigheden. De wind kan veel ziekten overbrengen en door het stuifmeel van planten, bomen en grassen kan Wind een allergische reactie uitlokken. De meest bekende hiervan is de hooikoorts. Maar ook huidklachten zoals eczeem, psoriasis en netelroos zijn veel voorkomende oorzaken van de externe pathogeen Wind.

Buiten de voedingsadviezen is het ook goed om veel te bewegen in de Lente. Natuurlijk is dit altijd aan te bevelen, maar in de Lente is je lichaam meer ontvankelijk voor het afvoeren van afvalstoffen zoals we hierboven al hebben genoemd. Lekker wandelen en fietsen is uitstekend, maar ook yoga en tai-chi oefeningen voor de Lever en Galblaas zijn hierbij aan te bevelen. Wanneer je op het internet gaat zoeken, zal je genoeg geschikte oefeningen kunnen vinden. De Qi en de Bloed circulatie wordt hierdoor gestimuleerd. Ook is acupunctuur hiervoor zeer geschikt. Ik heb al vele mensen mogen en kunnen helpen met hun hooikoorts en andere allergie- en huidklachten. Dit eventueel met aanvulling van een Chinese kruiden supplement en met het vinden van een aanpassing in de voedingsgewoonten. Wanneer u vragen heeft over dit onderwerp bel of mail mij gerust.

Een fijne Lente!


De winterperiode

14-12-2015
 

Gedurende de winter trekt alles in de natuur zich terug. Het is de tijd van maximum Yin. De dieren hebben zich terug getrokken en houden hun winterslaap, de bomen en planten hebben hun groei gestopt. Door de koude leven de mensen meer binnenshuis en zijn meer op zichzelf gericht. Tijdens de decembermaand is men druk met de feestdagen, de lekkere etentjes met familie en vrienden. Maar ook is dit de tijd van zelfreflectie. Wat zijn de goede voornemens voor het nieuwe jaar en van welke gewoonten wil je definitief afscheid nemen?

De winter is een goede tijd van rust en ontspanning en om je energie te bewaren. In de Traditionele Chinese Geneeswijze is de Winter verbonden met het element Water. De hierbij behorende organen zijn de Nieren en de Blaas. De diepst gelegen weefsels in het lichaam zijn de botten. Water zoekt altijd het diepst gelegen punt. Vandaar dat het element Water en dus de Nieren verbonden zijn met de botten. Dus voor sterke botten is het goed om je Nier energie goed op peil te houden en deze te versterken. De winter is hier een uitstekende periode voor. Dit kan je doen door te leven volgens het ritme van de natuur, ons te voeden met groenten van het seizoen en verwarmende hartige kost wordt de kou in ons lichaam verdreven. Stoofpotjes, warme soepen, stamppot en verwarmende dranken zijn echte winterkost. Af te raden in de winterperiode is rauwkost, geïmporteerd tropisch fruit en koude dranken en spijzen. Dit koelt het lichaam namelijk te veel af en is een regelrechte aanslag op ons spijsverteringsstelsel. Beperk te zware maaltijden met veel vet en het gebruik van teveel zoetigheid. Door yoga en Tai Chi oefeningen voor de Nieren te beoefenen versterken we onze Nier energie. Goed voor de Nieren zijn adukibonen, zwarte bonen, linzen en kidneybonen. Boerenkool en zoete aardappel bevat veel calcium en magnesium wat de botten versterkt.Ook hebben we in de winter minder behoefte aan beweging. Toch is dit juist ook nu zeer aan te bevelen. Wel dienen de ledematen goed beschermt te worden tegen de kou. Dit om uitdroging van de huid door de temperatuurwisseling van binnen en buiten te voorkomen. Het is belangrijk om voldoende te blijven drinken. Ook in de winter minstens anderhalve liter water en/of thee per dag en het gebruik van koffie te beperken tot maximaal twee kopjes per dag.
Een veelvuldige klacht tijdens de winter zijn winterhanden en wintervoeten. Dit kan ontstaan door de inwerking van koude op plaatsen waar de bloedcirculatie niet optimaal functioneert. Hierdoor wordt het warmteverlies van de huid onvoldoende aangevuld met als resultaat vervelende en pijnlijke klachten zoals een jeukende en vaak kapotte huid, gevoelloosheid, rode en gezwollen handen en voeten. Preventie is de beste medicijn, dus is het handig om van te voren te zorgen dat de bloedcirculatie beter verloopt. Dit is te reguleren met acupunctuur en eventueel aangevuld met Chinese kruiden. In deze fase is het ook goed om iedere dag de handen en de voeten te masseren met Arnica olie. Wanneer de huid toch kapot is gegaan en er daadwerkelijk winterhanden en –voeten zijn ontstaan is het goed om dagelijks te masseren met 35 ml. jojoba-olie met 15 ml. tarwekiemolie met 15 druppels essentiële olie tijm en 15 druppels essentiële olie lavendel. Twee keer daags flink masseren. Ook nu is het aan te raden om de bloedcirculatie weer op gang te brengen door middel van acupunctuur en/of Chinese kruiden.

Sommige mensen hebben in de winter last van hun stemming. Ze voelen zich licht depressief, chagrijnig of meer vermoeid. De oorzaak hiervan is een tekort aan licht. Bij een tekort aan licht kan het lichaam een verkeerd signaal aan de hersenen geven waardoor er teveel melatonine en te weinig serotonine aangemaakt wordt. Dit geeft een slaperig, suf en humeurig gevoel. Ook lage temperaturen spelen hierbij een rol. Zodra de temperatuur omhoog gaat en de dagen weer langer worden, zullen de klachten verdwijnen. Neem vooral veel rust als je last hebt van de winterdepressie. Het helpt om voldoende in de buitenlucht te zijn en lekker te bewegen. Wandelen, fietsen of licht sporten is een hele goede remedie. Soms kan een vitamine B complex verlichting geven van de klachten. Bij ernstige gevallen is overleg met de huisarts noodzakelijk. Ook acupunctuur en Chinese kruiden kan de balans in het lichaam in zo’n situatie weer herstellen.

Wilt u meer weten over specifieke klachten in de winter zoals problemen met de weerstand, blaasontsteking, problemen met de doorbloeding etc.? Stel uw vraag via het contactformulier van deze website of via mijn telefoonnummer 06-37 43 33 49.Acupunctuur en vrouwelijke onvruchtbaarheid, begeleiding bij IVF/ICSI

08-10-2015
 

In Nederland lukt het twintig procent van de stellen niet om binnen anderhalf jaar zwanger te raken. Wanneer je in aanmerking wilt komen voor een IVF behandeling, moeten in de Westerse geneeskunde alle andere mogelijkheden om zwanger te worden uitgeput zijn. Gelukkig zijn er binnen de Chinese geneeswijze nog wel verschillende behandelingen mogelijk doordat er op een andere manier naar de onvruchtbaarheid wordt gekeken.

Wanneer een vrouw met een fertiliteitsprobleem bij mij in de praktijk komt zal ik allereerst naar haar menstruatiecyclus kijken. Dit doe ik door verschillende vragen hierover te stellen en we nemen ook de totale medische geschiedenis door. Uiteindelijk heb ik dan een duidelijk beeld gekregen van de algehele lichaamsconditie. Daarbij zal ik van haar vragen om een temperatuurcurve, Basal Body Temperature (BBT) bij te houden. Dit houdt in dat je iedere ochtend op een vast tijdstip, bijvoorbeeld om zeven uur 's ochtends terwijl je nog in je bed ligt, even je temperatuur neemt. Dit noteer je op je kaart en na een maand is er een patroon op de kaart te zien. Hierop zijn dan de eventuele verstoringen te zien in de folliculaire of luteale fase van de cyclus te zien en de eventuele temperatuur verstoringen. Ook kan je hierop zien of er in die maand een ovulatie heeft plaatsgevonden en wanneer. Tegenwoordig zijn er ook fijne apps te downloaden waarop het nog makkelijker is om je BBT bij te houden. Aan de hand van dit patroon kan je heel veel aflezen en kan je eigenlijk al een groot gedeelte tesamen met de informatie die ik inmiddels over haar heb verzameld een nauwkeurige Chinese diagnose vaststellen. Over het algemeen kan men de onvruchtbaarheids problematiek onderverdelen in 4 categorieën; problemen rondom de ovulatie, problemen met de baarmoeder, de eierstokken of eileiders en problemen door het immuunsysteem.


Naar aanleiding van de diagnose zal ik een behandelingsplan uitwerken. Het kan wel zijn dat ik uiteindelijk ook zal vragen om nog een aantal maanden geduld te hebben voordat er een zwangerschap zal zijn. Het probleem zal immers eerst opgelost moeten worden en daar hebben we even de tijd voor nodig. In de regel kan je stellen dat je minimaal 3 maanden de tijd nodig hebt ter voorbereiding. Deze tijd is nodig om bijvoorbeeld je cyclus weer te reguleren en om invloed te kunnen uitoefenen op de eicelkwaliteit. Acupunctuur en Chinese kruiden hebben een positieve invloed op de ontwikkeling van de primordiale follikels wat uiteindelijk leidt tot een betere kwaliteit hiervan.

Vaak komen vrouwen naar de praktijk wanneer ze al gestart zijn met het IVF traject. Ook dan kunnen we nog heel veel doen om de kans op een zwangerschap te vergroten. Er wordt tegenwoordig veel onderzoek gedaan over het begeleiden van het IVF traject met acupunctuur. En daaruit is gebleken dat de kans van slagen op een zwangerschap met meer dan de helft wordt verdubbeld wanneer een vrouw gelijktijdig zich met acupunctuur en/of Chinese kruiden laat behandelen.

Tijdens het IVF traject behandel ik op een manier zodat ik mee ga in de stroom van het IVF traject. Met andere woorden; ten tijde van de inname van bijvoorbeeld Decapeptyl kan er als bijwerking van het medicijn pijnlijke borsten ontstaan of migraine. Dit komt door de energetische actie van de Decapeptyl, het onderdrukt de Lever Qi en het verbruikt Yin. Hierdoor is er een gemakkelijke stijging van het Lever Yang mogelijk waardoor deze klachten kunnen ontstaan. Met acupunctuur kun je de Lever Qi beter reguleren en versterkt het de functie van de medicatie. Tevens krijg je er een voedingsadvies bij. Bijvoorbeeld dus tijdens de down regulatie wanneer er Decapeptyl wordt ingezet, géén zure voeding, maar licht pittige voeding zoals lente-ui, basilicum, kappertjes en groene groenten.
Een belangrijk moment tijdens de IVF begeleiding is de fase rondom de terugplaatsing. In die dagen zullen we veelvuldig acupunctuur inzetten om een beter doorbloeding in de baarmoeder te genereren. Op het moment van terugplaatsing kan er op deze manier een beter innesteling plaatsvinden. De dag erna gaan we door middel van acupunctuur er juist voor zorgen dat het vruchtje blijft zitten. Ook bij een dreigende miskraam kan je acupunctuur inzetten. Dit is een heel krachtige behandeling waarbij je een miskraam kan voorkomen. Mocht het dan ondanks alles toch nog mis gaan, is het de wet van Moeder Natuur en kan je er van uit gaan dat het embryo geen overlevingskans had. Dit is dan eigenlijk altijd het gevolg van een niet goed ontwikkeld embryo.

Wil je meer weten over infertiliteit, de begeleiding tijdens het IVF traject, of heeft u een andere vraag over acupunctuur en Chinese geneeskunde, aarzel dan niet en stel uw vraag via de website of door mij te bellen op nummer 06-37 43 33 49.Schedelacupunctuur

12-11-2014
 


Chinese schedelacupunctuur is een vrij nieuwe en revolutionaire acupunctuurtechniek dat geintegreerd wordt met de Westerse medische kennis van de hersenen. 2000 jaar geleden werd schedelacupunctuur samen met de traditionele Chinese acupunctuur al toegepast, waarna de schedelacupunctuur een beetje in de vergetelheid is geraakt. En hoewel de moderne schedelacupunctuur in de jaren vijftig weer werd her-ontdekt en ontwikkeld, heeft de Chinese neurochirurg Dr. Jiao Shun-fa in de jaren zeventig de techniek ontwikkeld die op dit moment in de meeste Chinese ziekenhuizen wordt toegepast. Dr. Jiao combineerde traditionele Chinese acupunctuurtechnieken met het begrijpen van neurofysiologie en neuro-anatomie. Hierdoor bleek hij in staat een compleet nieuwe strategie te ontwikkelen waarbij de functies van het centrale zenuwstelsel kan worden beïnvloed.
Chinese schedelacupunctuur is een van de vormen van neuro-acupunctuur en bestaat uit het zetten van naaldjes op het hoofd waardoor de aanhechtingen op de schedel geactiveerd worden. Er worden verschillende schedellijnen gevolgd volgens de anatomie en de fysiologie van de hersenen in de desbetreffende zone. Hierdoor worden de onderliggende zenuwuiteinden gestimuleerd. Deze zones zijn de specifieke gebieden van waaruit de motorische functies, het hormoonstelsel, zintuiglijke functies en balans worden geregeld. Ook wordt bij de schedelacupunctuur van Dr. Jiao lichaamsacupunctuur gebruikt. Het aanprikken op het hoofd gaat op een iets andere manier dan bij lichaamsacupunctuur. Er wordt meer gestimuleerd en soms wordt elektrische stimulatie op de naald gezet om het effect te versterken. Dit is overigens absoluut pijnloos.

Deze techniek kan van grote betekenis zijn tijdens revalidatie en herstel na een herseninfarct. Ook bij aandoeningen als multiple sclerose, de ziekte van Parkinson, de ziekte van Menière, tinnitus, ADHD en bij depressie kan deze techniek worden toegepast. Daarnaast is het zeer effectief in de behandeling van pijnbestrijding, vooral bij pijn die veroorzaakt wordt door een probleem in het centrale zenuwstelsel, zoals bijvoorbeeld fantoompijn. Er is in China veel onderzoek gedaan naar het effect van schedelacupunctuur met betrekking tot neurologische aandoeningen en in 1984 is schedelacupunctuur erkent door de WHO, de Wereldgezondheidsorganisatie.

De techniek die in mijn praktijk wordt toegepast is die van Dr. Jiao Shun-fa en Dr. Lin Xue Jian. Deze technieken worden in de meeste ziekenhuizen in China gebruikt. Tijdens de behandeling met schedelacupunctuur maak ik veelvuldig gebruik van moxa. Wilt u meer weten over dit onderwerp kunt u me bellen via nummer 06-37 43 33 49 of u kunt uw vraag ook via de mail stellen, of stel uw vraag via de contactpagina. Ik neem dan zo snel mogelijk contact met u op.

Borstkankerpreventie

22-01-2014
 

In Nederland krijgt 1 op de 7 vrouwen borstkanker en dit is hiermee de meest voorkomende soort kanker onder vrouwen. De afgelopen 10 jaar is dit aantal met 10% gestegen. Deze column gaat over borstkankerpreventie. Want in de Chinese Geneeswijze gaat men er van uit dat "voorkomen beter dan genezen" is.
De vrouwenborst bestaat uit melkklieren (lobuli) en melkgangen (ducti) die omgeven worden door vet- en bindweefsel, bloedvaten en lymfevaten. De functie van de borst is om moedermelk die door de melkklieren wordt afgescheiden, door de melkgangen naar de tepel te laten stromen. Rondom de tepel is de huid gepigmenteerd. Dit wordt de tepelhof (areola) genoemd.
Borstaandoeningen kunnen goedaardig (benigne) of kwaadaardig (maligne) zijn. Veel voorkomende symptomen zijn pijnlijke en/of gespannen borsten, knobbeltjes en afscheiding uit de tepel. Meestal zijn deze symptomen goedaardig. Het is daarom belangrijk dat je vertrouwt raakt met de normale vorm en structuur van je borsten. Hierdoor kan een verandering des te sneller worden opgemerkt.
Het is noodzakelijk om een arts te raadplegen indien;
• Een knobbeltje of zwelling duidelijk anders aanvoelt dan het overige weefsel in de borst. Onthoud dat bij veel vrouwen vlak voor een menstruatie de borsten meer bobbelig aan kunnen voelen.
• Je pijn hebt in de borst of oksel, op steeds dezelfde plek
• Een zwelling of knobbel voelt die niet verdwijnt
• Een verandering van grootte of vorm van de borst bemerkt
• Verandering ziet van de huid van de borst, zoals een schilferige huid rondom de tepel, deukjes of kuiltjes in de huid, sinaasappelhuid
• Veranderingen van de tepel ziet, zoals een ingetrokken tepel, vocht uit de tepel vooral als deze bloederig is.

Een verzamelnaam voor goedaardige borstaandoeningen is mastopathie. Hieronder verstaat men PMS-gerelateerde borstdistentie, pijnlijke borsten, cysten, goedaardige gezwellen en verlies van tepelvocht. Mastopathie kan het risico van borstkanker verhogen, vooral in combinatie met roken en/of pilgebruik. Het is daarom erg belangrijk hier aandacht aan te schenken.
Een veel voorkomende klacht die hier onder valt is mastalgie. De symptomen zijn meestal cyclus gerelateerd en beginnen vaak 1-2 weken voor de menstruatie. De borsten zijn opgezet, pijnlijk en harder en de pijn kan uitstralen naar de ribben en flanken. Soms zijn er knobbeltjes te voelen die na de menstruatie weer verdwijnen en pijnlijke en/of jeukende tepels. Ook kunnen deze klachten gepaard gaan met stemmingswisselingen, depressiviteit en snel geïrriteerd zijn. Ook infertiliteit is een van de klachten die met deze conditie gepaard kan gaan. Deze conditie is volgens de Chinese geneeswijze meestal Lever gerelateerd, omdat een normaal verlopende menstruatiecyclus onder andere afhankelijk is van goed functionerende Lever Qi. Bij veel en langdurige stress en emoties loopt de Lever Qi vast en noemen we dit Lever Qi stagnatie. Dit kan ook ontstaan door bijvoorbeeld te hoge werkdruk, als de relatie niet lekker loopt of als je voortdurend het gevoel hebt dat je op je tenen moet lopen. Het cortisol is hierdoor chronisch verhoogd en de bijnier raakt overwerkt. Acupunctuur kan helpen om de Lever Qi weer vrij te doen stromen waardoor ook de borstklachten langzaam maar zeker zullen verdwijnen. Bovendien kan zelf toe te passen borstmassage heel goed helpen, een kompres maken op basis van Chinese kruiden, Qigong oefeningen en aanpassingen in de voeding en lifestyle. Deze tips worden meegegeven tijdens een consult in de praktijk.

Een ander veel voorkomende klacht is hyperplasie van de borst. De symptomen hiervan zijn; knobbel(s) in de borsten die pijnloos of juist pijnlijk zijn. Deze cysten of fibroadenomen voelen rond en glad aan. Volgens de Chinese geneeswijze is dit een aandoening dat verder gaat dan bovengenoemde conditie. Deze Qi stagnatie gaat in de zogeheten Luo vaten zitten, waarmee wordt bedoeld dat het Bloed niet goed wordt afgevoerd. Het stagneert in de borst. Bij deze conditie is de buitenste zijde het meeste aangedaan en loopt evenwijdig met de Galblaas meridiaan. Het is een uiting van chronische stress boven op de Nier deficiëntie wat men vaak tijdens de menopauze tegenkomt. Bovendien kan hier een Ren Mai en een Chong Mai disharmonie aanwezig zijn ten gevolge van een verstoring van Long en Hart Qi. De Ren Mai en de Long Qi hebben te maken met loslaten, oude zorgen, verlies, scheiding, dood, het lege nest syndroom. Long Qi beheerst de gehele borstkas en wanneer deze niet vrij kan stromen geeft dit een stagnatie in het borstgebied. Tevens raakt iedere emotie het Hart, dus bij chronische stress en/of verdriet is ook het Hart aangedaan. Ook bij deze conditie is het aan te raden dit met acupunctuur te behandelen en niet te wachten totdat "het vanzelf wel weer over gaat". Bij een Ren Mai en Chong Mai disharmonie zitten de knobbels aan de binnenzijde van de tepel. Tevens kan de acupunctuurbehandeling aangevuld worden door zelf een borstmassage toe te passen aangevuld met een zelf toe te passen lymfedrainage. Ook hier speelt voeding en lifestyle weer een grote rol.

Bij bovenstaande condities worden de acupunctuurbehandelingen ondersteund met ooracupunctuur. In het oor krijgt men dan op bepaalde punten een verblijfsnaaldje of magneetje. Ook kan er een magneetje of naaldje op het lichaam geplaatst worden waardoor de Qi weer beter gaat stromen. Als prettige bijwerking wordt ervaren dat men zich rustiger gaat voelen, beter gaat slapen en zich weer lekkerder in hun vel voelen zitten.

Wilt u over dit onderwerp meer te weten komen, bel of mail me gerust, ik sta u graag te woord.


Acupunctuur bij slapeloosheid

07-02-2013
 

Slaap is een belangrijk biologisch verschijnsel en het beslaat ongeveer een derde van een mensenleven. Een goede slaap is dan ook van vitaal belang. Het zorgt ervoor dat een lichaam goed kan uitrusten, beschermt ons tegen uitputting en het heeft een herstellende functie. Bij gebrek aan slaap is het tevens van invloed op onze concentratie en helder denken. De kwaliteit van slaap is niet alleen afhankelijk van het aantal uren dat iemand slaapt. Ook de diepte hiervan is minstens zo belangrijk. De delta fase is de meest diepe slaap en dit is waar voor 80% het groeihormoon HGH wordt aangemaakt en waar herstel plaatsvindt van de lichaamsstructuur en -functie. Een verstoring van de delta fase vermindert de HGH productie en dit herstel.De term slapeloosheid (insomnia) beslaat een aantal verschillende problemen zoals; moeilijk in slaap vallen, verschillende keren per nacht wakker worden, rusteloze slaap, vroeg in de morgen wakker worden en heftig dromen. Wat een goed slaappatroon is, varieert per persoon. In de regel kan men zeggen dat jong volwassenen genoeg hebben aan gemiddeld 8 uur slaap per nacht, terwijl iemand boven de 60 jaar genoeg heeft aan gemiddeld 7 uur slaap per nacht. We spreken van slapeloosheid wanneer men gedurende een langere periode 3 a 4 nachten per week niet in slaap kan vallen, rusteloos slaapt, gedurende de nacht vaak wakker wordt of vroeg in de ochtend wakker is. Dit heeft tot gevolg dat men zich niet fit voelt de volgende dag. Wie veel slapeloze nachten heeft, doet er verstandig aan eens bij te houden hoeveel en hoe vaak je wakker ligt en of je er zelf een oorzaak voor kunt vinden. Soms kan de slapeloosheid een onderdeel zijn van een psychische aandoening zoals bijvoorbeeld een depressie. Ook kunnen lichamelijke aandoeningen zoals pijn, jeuk of hormonale schommelingen een oorzaak zijn. Ook kan de oorzaak liggen in spanning en stress van de gebeurtenissen van overdag. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is alcohol geen oplossing voor het slaapprobleem. De term “slaapmutsje” is dan ook geen goede gedachte. Het inslapen gaat wel sneller, maar men wordt vroeger wakker.

Veel mensen vragen zich dan af of het nemen van slaapmiddelen een verstandige oplossing is. Slaapmedicatie lost de oorzaak van het probleem echter niet op, maar kan soms wel een tijdelijke oplossing zijn. Er kleven behoorlijk veel nadelen aan in het nemen van deze middelen. De werkzame stoffen in benzodiazepines (de meest gebruikte soort medicatie) hebben een langdurige werking; veelal 15 uren per dag. Hierdoor is het mogelijk dat iemand veel last heeft van de bijwerkingen zoals sufheid, vergeetachtigheid, duizelig, lusteloosheid, zich somber voelen of hoofdpijn. Ook heeft het een sterk verslavende werking en is het niet verstandig om dit langer dan twee weken te gebruiken.

In de Chinese geneeswijze wordt altijd gezocht naar de oorzaak van een klacht, in dit geval de slapeloosheid. De lengte en de kwaliteit van de slaap is onder andere afhankelijk van onze mentale gesteldheid; de Shén. De Shén zetelt in het Hart en specifiek in Hart Bloed en Hart Yin. Bij een verstoring hierbij, kan er onrust in de Shén ontstaan wat uiteindelijk kan leiden tot bijvoorbeeld de slapeloosheid. In dit geval zal men vaak niet goed in kunnen slapen. Ook heeft iemand bij deze conditie veelal last van hartkloppingen of hevig bonzen van het Hart.
Bij het slapen is echter niet alleen de Shén mentaal en spiritueel betrokken. Ook de Hun, dat huist in de Lever, - en dan specifiek in Lever Bloed en Lever Yin - speelt een zeer belangrijke rol bij een goede slaap. De Hun is vooral verantwoordelijk voor de lengte en de diepte van de slaap. Ook controleert de Hun het dromen en daarom is een rusteloze en door dromen verstoorde slaap meestal een disbalans van de Hun.
Nog een orgaan dat mentaal en spiritueel betrokken is bij een goede slaap, zijn de Nieren waar de Zhi in zetelt. De Zhi is de wortel van de Shén en controleert het geheugen en de slaap. Bij een deficiëntie van de Nieren en de Zhi zal iemand vaak wakker worden ’s nachts en ligt het probleem dus bij het niet goed doorslapen.

Uit bovenstaande blijkt dus ook dat Qi (energie) en Bloed van grote invloed zijn op een goede slaap. Bij voldoende Qi en Bloed is er een goede slaap. Het zal duidelijk zijn dat bij het stijgen van de jaren er een fysiologische afname is van Qi en Bloed. Daarom is het normaal dat oudere mensen minder slaap nodig hebben dan jong volwassenen.
In de Ling Shu, hoofdstuk 18 van The Spiritual Axis (Chinese klassieker) staat;
Young people have abundant Qi and Blood…(so that) they are energetic in the daytime and sleep well at night. Old people have declining Qi and Blood…(so that) they are less active in daytime and cannot sleep at night(1).

Daarom zal tijdens de intake bij een bezoek aan mijn praktijk, goed bekeken worden waar de disbalans ligt en welke organen hierbij betrokken zijn. Dit doe ik door je uitgebreid aan het woord te laten. Hierna zal ik vragen stellen over je algehele conditie. In de regel kan ik stellen dat vaak na de eerste behandeling al een (positieve) verandering te bemerken is in het slaapgedrag. Het beste resultaat wordt behaald door de eerste vijf behandelingen een keer per week uit te voeren. Hierna worden de behandelingen geëvalueerd en kunnen we bekijken of we het schema aan kunnen passen. Meestal wordt hierna een schema gemaakt van een consult per 2 weken en daarna een consult per 3 weken, enz. Tevens is het mogelijk dat er een lifestyle en voedingsadvies gegeven wordt ter ondersteuning van de acupunctuurbehandelingen.


(1.) Maciocia, Giovanni. The psyche in Chinese Medicine, blz. 449. London: Elsevier Churchill Livingstone, 2009


Fibromyalgie en acupunctuur

30-08-2012
 

Fibromyalgie wordt gekenmerkt door een heftige pijn en stijfheid in de weke delen van het lichaam, zoals spieren, pezen en gewrichtbanden. Fibromyalgie wordt ook wel weke-delen reuma genoemd. Een diagnose is vaak lastig te stellen omdat in tegenstelling tot reumatoïde artritis, hier meestal geen ontstekingen worden gevonden. Daardoor wordt een diagnose vaak gesteld op aanwezigheid van verschillende pijnlijke punten op bepaalde vaste locaties van het lichaam. Dit zijn de zogenaamde “tender points”. Bij een gezond persoon kunnen deze punten soms gevoelig zijn, bij iemand met fibromyalgie zijn ze echter pijnlijk op meerdere locaties tegelijk. Het aantal pijnlijke “tender points” moet volgens de Westerse geneeskunde minimaal 11 zijn voordat de diagnose fibromyalgie gegeven wordt. Tevens dienen de klachten minimaal 3 maanden aanwezig te zijn.

In Nederland lijdt ongeveer een half miljoen mensen aan fibromyalgie. Hiervan is het merendeel vrouw en in de leeftijd van 20 – 60 jaar. Zoals hierboven genoemd wordt de aandoening gekenmerkt door pijnlijke “tender points” en de aanwezigheid van chronische spierpijn, stijfheid, diepe vermoeidheid en slaapstoornissen. Maar ook andere symptomen gaan hier vaak mee gepaard, zoals o.a. concentratie- en geheugenproblematiek, stemmingswisselingen, gevoelloosheid of tintelingen in de handen en/of voeten, pijnlijke menstruatie, depressieve gevoelens, angsten, duizeligheid, hoofdpijn en/of aangezichtspijn, rusteloze benen.

Momenteel is er nog steeds veel onderzoek gaande over de oorzaak en het ontstaan van fibromyalgie. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat bij verreweg de meeste patiënten een verstoring in de aanmaak van neurotransmitters en andere chemische stoffen aanwezig is, waardoor de slaap negatief beïnvloedt wordt. Ook hormoonschommelingen en een verstoord metabolisme liggen ten grondslag aan de (andere) klachten. Het is nog niet echt duidelijk waarom de een wel de ziekte krijgt en de ander niet. Er zijn wetenschappelijke resultaten gevonden die er op duiden dat iemand met een bepaalde genetische aanleg de ziekte kan krijgen. Vaak zijn er gebeurtenissen of omstandigheden voor nodig die de fibromyalgie als het ware activeert. Hierbij valt te denken aan bijvoorbeeld een zwangerschap, een ernstige griep of infectie, langdurige emotionele stress of langdurig overwerk.

Vanuit de zienswijze van de Traditionele Chinese Geneeskunde is met betrekking tot fibromyalgie de ruimte tussen de huid en de spieren, de zogenaamde Cou Li, zeer belangrijk. Dit is namelijk de ruimte waar beschermende Qi (energie) stroomt en transpiratie gereguleerd wordt door het openen en sluiten van de poriën van de huid. Bij ziekte is dit vaak de plek waar een pathogene factor (= een ziekmaker) zich nestelt. Bij fibromyalgie is dit de plaats wat o.a. de spierpijn, het zware gevoel in de ledematen en de vermoeidheid veroorzaakt.

Het spreekt vanzelf dat patiënten tijdens de behandelingen met acupunctuur op deze klachten behandeld worden. Maar in mijn praktijk worden fibromyalgiepatiënten ook onmiddellijk voor hun verstoorde slaap behandeld. Ieder mens heeft namelijk een diepe slaap nodig waardoor het lichaam zich ’s nachts weer kan herstellen. Uit onderzoek is gebleken dat deze groep patiënten meestal niet diep genoeg slaapt. Hierdoor wordt het herstellend vermogen van het lichaam ernstig verstoord, waardoor al veel klachten zoals de pijn en de vermoeidheid, maar ook bijvoorbeeld depressieve klachten kunnen ontstaan. Met acupunctuur worden lichaamseigen stoffen, zoals neurotransmitters aangemaakt. Hierdoor wordt het slaapproces positief beïnvloed en zal een patiënt dieper en rustiger slapen. Ook worden met acupunctuur lichaamseigen pijnstillers aangemaakt waardoor er minder pijn wordt ervaren en zelfs op den duur de pijn helemaal kan verdwijnen. Acupunctuur zal niet de fibromyalgie genezen, maar de symptomen zullen duidelijk minder heftig zijn en kunnen zelfs helemaal verdwijnen. Wanneer een patiënt met deze klachten in mijn praktijk komt, kan het soms in heftige en acute gevallen noodzakelijk zijn om in het begin 2x per week behandeld te worden. Daarna wordt dit afgebouwd naar 1x per week en daarna naar 1x per 2 weken. Mijn ervaring is dat na ongeveer 3 maanden iemand al een heel eind op de goede weg kan zijn en er voorzichtig gekeken kan worden naar een schema voor het onderhouden van de conditie. Ook aanpassing in voeding en lifestyle adviezen kunnen een goede aanvulling zijn op de behandelingen. Vaak wordt ervaren dat hierdoor het leven met fibromyalgie een stuk aangenamer is en men niet of nauwelijks belemmert wordt in het dagelijks leven door pijn en vermoeidheid.


Ga naar pagina  [1] 2